Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Vrijeme je za znanost; počinje PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu!

Nakon mjeseci pomnog planiranja i dogovaranja, ponosno objavljujemo kako je započela PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu! Nakon dvije izuzetne godine, pune istraživanja i mozganja, zanimljivih druženja i znanstvenih radova, izrade akvarija i samoodrživih „farmi“, još nam nije dosta, a vjerujemo, niti darovitim učenicima! Tako i ove godine krećemo u nove pobjede, zajedno s više od 30 darovitih polaznika, učenika osnovnih škola Fran Galović i Gustav Krklec, udruženih s „Biotekinim klincima“ – višegodišnjim polaznicima mnogih naših programa.

Ove godine posebnu pažnju posvetili smo odabiru četiri modula, među kojima su naši polaznici izabrali teme koje će biti predmet njihovog znanstveno istraživačkog rada. Četiri modula su: Očuvanje zdravlja ljudi, Održivi razvoj, energetika i obnovljivi izvori energije, Zaštita okoliša i prirode,  Tehnologija, čovjek i okoliš.

Osnovnoškolci će sudjelovati u raznim aktivnostima i programima koje im je omogućila Bioteka u suradnji s brojnim mentorima, studentima, stručnjacima i znanstvenicima s Prehrambeno-biotehnološkog i Agronomskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, iz studentskih udruga SUPEUS (Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje) i USKA (Udruga Studenata Krajobrazne Arhitekture), udruge BIOM, Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba te mnogi drugi. Sve nas očekuju i četiri zajednička izleta: posjet Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Tehničkom muzeju Nikole Tesle, a skoknuti ćemo i do Karlovca, u posjetu slatkovodnom akvariju Aquatika te provesti istraživački dan u gradu.

Osim darovitih učenika i marljivih mentora iz različitih sektora, u projektu sudjeluju i Biotekini edukatori, volonteri, roditelji učenika te učitelji u školama. Za sve njih organizirana su četiri edukativna predavanja i radionice o radu s darovitom djecom koje osiguravaju naši projektni partneri, psiholozi iz udruge „Vjetar u leđa“.

Djeca će tijekom projekta samostalno i uz pomoć mentora istraživati razne zanimljive teme, a na samome kraju će izraditi i pravi znanstveni rad – od uvoda, materijala i metoda, pa sve do zaključka i literature. Njega će, na kraju školske godine, prezentirati školskim kolegama, roditeljima, sudionicima projekta i svima zainteresiranima. Tijek ovogodišnjeg projekta, pratite na našim društvenim mrežama i stranici udruge, a kako je to izgledalo prošle godine, saznajte ovdje.

 

 

 

Projekt PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu sufinancirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.