Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

OTVORENE SU PRIJAVE ZA NAŠE NOVE STEM RADIONICE!

Nakon 10 godina naših STEM radionica, vrijeme je za nove promjene! Vremena se brzo mijenjanju, nova znanja i tehnologije stalno se nadopunjuju, a mi nastojimo pratiti taj tempo pa ove školske godine imamo NOVI program STEM radionica!

Program je u potpunosti nov, tako da sva osnovnoškolska djeca, pa i ona koja su nekad pohađala naše programe, mogu ponovo doći u Bioteku i uživati u nekim stvarima koje ostaju iste: hrpa pokusa, zadataka, praktičnog rada koji će  djecu potaknuti na razmišljanje, istraživanje i bolje razumijevanje svijeta oko nas. I naravno, stručni i entuzijastični edukatori s obrazovanjem iz područja STEM fakulteta koji imaju iskustvo edukativnog rada s djecom.

Naš novi program STEM radionica osmišljen je interdisciplinarno što znači da za rješavanje nekog zadatka djeca moraju razmišljati kroz različite sfere znanosti, od biologije i kemije preko matematike, inženjerstva i tehnologije te povezivati informacije i primijeniti znanje na primjerima iz svakodnevnog života. To je značajan pozitivan iskorak u odnosu na naš prijašnji program, ali i u odnosu na školski sustav. U školi se svaki predmet zasebno uči, što znači da djeca znanja spremaju u „ladice“ koje onda ne znaju povezivati međusobno, niti dovesti u vezu sa stvarnim svijetom, odnosno vidjeti i shvatiti primjenu onoga što uče.

Postavljanjem zanimljivih izazova i problema djecu potičemo na kreativnost i inovativnost u razvijanju vlastitih ideja, suradnju s drugom djecom i osmišljavanjem novih načina rješavanja postavljenog problema. Slijedeći korake znanstvene metode djeca će provoditi pokuse i razna istraživanja koja ih približavaju svijetu STEM-a. Tijekom svakog pokusa ćemo kritički razmišljati, svaki zadatak dubinski analizirati, prema dobivenim rezultatima logički zaključivati, a pri svemu tome se i zabavljati!  Djecu potičemo da uočavaju povezanost onog što rade na radionicama sa svakodnevnim situacijama koje su vidjeli doma, kod bake, u parku. Nova znanja koja djeca steknu ovakvim pristupom uvelike će im doprinijeti boljem razumijevanju pojava i procesa koji ih okružuju, a moći će objasniti i podijeliti svoje znanje i drugima! Važno nam je da potičemo djecu da uče kako misliti, razumiju procese (a ne štrebaju činjenice) i kako strpljivim radom (koji nekada nije lagan) mogu doći do rezultata i na kraju primijeniti to što su naučili i u svakodnevnom životu.

Zašto djecu upisati u naš STEM program?

 • Zato što je razvijanje znanstvene pismenosti važna za sve, ne samo djecu koja će (možda) studirati neki fakultet iz STEM područja
 • Zato što u školama nemaju dovoljno praktičnog rada i zapravo im nije poznato kako se provode pokusi iz svijeta znanosti i kako se dolazi do „znanstvenog zaključka“
 • Zato što se je važno razvijati intelektualne kapacitete djece i poticati i održavati njihovu znatiželju za pojave oko nas
 • zato što se obrađuju teme koje se ne uče u školi
 • zato što će se upoznati s različitim zanimanja iz STEM područja
 • zato što je ovaj program vjerojatno najraznovrsniji STEM program dostupan u našoj zemlji jer pokriva interdisciplinarno sva 4 područja
 • zato što se upoznaju sa suvremenim tehnologijama i njihovim primjenom u svijetu znanosti, ali i u svakodnevnom životu
 • slobodno izražavaju svoja mišljenja ili ideje
 • zato što se program može prilagoditi pitanjima i željama djece
 • zato što Bioteka već 10 godina provodi STEM programe za djecu i naši edukatori znaju kako zainteresirati djecu za neku temu te kako ih osnaživati i poticati da razvijaju svoje intelektualne vještine, motoriku, strpljivost, timski rad u sigurnom, vedrom i poticajnom okruženju

O novim STEM radionicama

U listopadu 2022. počinjemo s jednostavnim pokusima iz područja biologije i kemije kako bi naučili i isprobali osnove znanstvene metode, dolazimo do tema iz područja geologije, istraživanja tla, astronomije, preko klimatskih promjena, održivog razvoja. Bioraznolikost, zagađenja prirode i okoliša te outdoor science (radionice na otvorenom u okolici udruge) nas čekaju u proljeće, a pri tome koristimo suvremenu opremu i tehnologije poput zračnog i podvodnog drona, robote za istraživanje okoliša, dalekozora, teleskopa, a proći ćemo i osnove programiranja.  Pred kraj školske godine upoznat ćemo mogućnosti 3D ispisa na našem novom 3D printeru. Uz našu „klasičnu opremu“ poput mikroskopa, epruveta, kapalica, tarionika itd.  Svu navedenu opremu svaki polaznik moći će samostalno koristiti jer radimo u malim grupama i osobno iskustvo svakog polaznika s ovom opremom nam je jako važno.

Osnovne informacije

STEM radionice odvijaju se na mjesečnoj razini, svaka dva tjedna, a na radionice možete ići jedan mjesec ili tijekom cijele školske godine, ovisno o željama vašeg djeteta.

Trajanje: STEM radionice počinju 12.10.2022. i traju do kraja školske godine, 21. lipnja 2023.

Termini:

(treba odabrati jedan između ponuđenih)

Grupa A: srijeda, 12. listopada 2022., 18 – 19:30 h          

Grupa B: četvrtak, 13. listopada 2022., 18 – 19:30 h

Grupa C: petak, 14. listopada 2022., 18 – 19:30 h            

Cijena: 250,00 kn/mjesec (33,18 €) , a za brata/sestru cijena je 150 kn/mjesec (19,90 €); tečaj: 7,53450

Mjesečni paket obuhvaća dva termina u mjesecu. Ako primjerice, odaberete termin petkom počevši od 14. listopada, tada pripadate grupi C što znači da svaki drugi petak dolazite na radionice. Sljedeći vaš termin bi onda bio 28. listopada. Jednom kad odaberete grupu, nije moguće ju više promijeniti radi unaprijed određenog rasporeda STEM radionica. 

Mjesto održavanja radionica: udruga Bioteka, Vladimira Preloga 7

Dob:  od 6 do 12 godina

Grupa: od 6 do 12 djece

Plaćanje: 

 • transakcijom na žiro račun udruge – IBAN: HR56 2340 0091 5110 8597 9 Privredna banka Zagreb
 • opis plaćanja: STEM radionice_ime i prezime djeteta
 • molimo platiti u prva tri dana tekućeg mjeseca i prije dolaska na prvu radionicu u mjesecu

PRIJAVE: isključivo preko ovog obrasca:OBRAZAC PRIJAVE!

Kontakt za više informacija:

Napomene:

Propušten termin se može nadoknaditi isključivo u okviru istog mjeseca te se propušteni termini ne mogu nadoknađivati u sljedećem mjesecu. To znači da ako ste izabrali termin srijedom, ali ste ga propustili, možete nadoknaditi radionicu u četvrtak ili petak tijekom istog tjedna, ali ako idete na radionicu petkom, nadoknada nije moguća jer za tu radionicu nema više termina nadoknade tijekom tjedna.

Bioteka zadržava pravo izmjene tematskog rasporeda radionica te ukinuti ili dodati nove termine sukladno popunjenosti grupa. Termini tijekom godine se neće mijenjati (osim u nastupanju nekih iznimnih okolnosti za što će roditelji biti obaviješteni).

Ako je vaše dijete ljubitelj prirode, životinje i biljaka provjerite i naš program subotom koji se odvija na zelenim površinama grada: Biotekini terenski istraživači.