Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završio projekt JAK!

Udruga Bioteka je u partnerstvu s Centrom Ena iz Siska provela projekt „JAK – JAčanje Kapaciteta djece za znanstvenu i mentalnu pismenost“. Radionice su tijekom svibnja i lipnja provedene u suradnji s Osnovnom školom Ivana Kukuljevića u 2. a, 2. b i 3. a razredu.

Biotekini edukatori su kroz praktičan rad na otvorenom poticali učenike na proučavanje prirode oko njih, uočavanje pojava i procesa te povezivanje uvjeta u okolišu s živim bićima koja na pojedinim staništima u njihovom školskom dvorištu žive. Učenici su ponovili gdje se nalazi koja strana svijeta, kako se orijentirati pomoću kompasa i što nam govori položaj sunca tijekom dana. Iako nas je u drugom dijelu radionica kiša spriječila za daljnja istraživanja u školskom vrtu, to nas nije obeshrabrilo! Učenici su pomoću lupa, povećala i mikroskopa proučavali detalje mikrosvijeta te biljnog i životinjskog svijeta oko nas. Imali su priliku i kroz jednu od Biotekinih igra upustiti se u ulogu mrava i upoznati se sa životom mrava u mravinjaku.

Edukatorice Centra Ena su svojim radionicama potaknule učenike na razvoj empatije i uvažavanje tuđeg mišljenja i drugačijih stavova. Razvijale su samosvjesnost učenika i komunikacijske vještine između učenika, ali i njihove okoline. Vježbama opuštanja koje su učenici naučili u sklopu radionica pomoći će im kako bi umanjili stres kojem su izloženi, ali i potencijalne negativne misli. U sklopu radionica učenici su otkrili kako povećati vlastitu koncentraciju i time bolje ovladati školskim gradivom. Održavanjem ovakvog tipa radionica djeci se pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja i zdravih međuljudskih odnosa, te se pomaže njihovu emocionalnom i društvenom razvoju.

Projekti tipa JAK, koji pomažu ne samo intelektualnom već i emocionalnom jačanju djece, značajni su za svaku zajednicu u kojoj se provode, posebno ako su te zajednice pogođene nekim negativnim utjecajima (kao što je bio potres u Sisku). Djeci je ovakvim tipom radionica omogućeno da upoznaju svoju unutarnju snagu koju posjeduju, ali i prirodu koja ih svakodnevno okružuje.

Svi znamo kako bi trebali provoditi više vremena na otvorenom, no ono čega često nismo svjesni je da zelenilo i prirodno okuženju mogu vrlo pozitivno djelovati na čovjekovo mentalno zdravlje. Stoga je važno djecu od najranije dobi poticati na provođenje vremena na otvorenom, što se može postići poticanjem njihove znatiželje za otkrivanjem novih znanja u prirodi i okolišu koji ih okružuje.

Ovaj projekt sufinanciran je proračunskim sredstvima Grada Siska.