Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završen projekt STEM škole za djecu – PANDA 5!

„PANDA 5 – projektna nastava za darovitu djecu“, projekt je udruge Bioteka koji se provodi već pet godinu zaredom, a koji obuhvaća inovativnu i projektnu nastavu iz STEM područja.

Tijekom školske godine 2021./2022. u projektu je sudjelovalo 28 djece iz dvije partnerske zagrebačke škole: OŠ Stjepan Benceković i OŠ Borovje, a u projekt su se uključili i redoviti polaznici Biotekinih STEM radionica.

PANDA 5 inovativan je edukacijski projekt koji u sinergiji civilnog, privatnog i javnog sektora uključuje cjelogodišnji rad s darovitom, osnovnoškolskom djecom. Projekt se metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, a polaznici istražuju brojne i raznolike STEM teme uz pomoć mentora, odnosno volontera, znanstvenika iz različitih STEM područja. Tako su, ove godine u projektu sudjelovale znanstvenice iz Instituta Ruđer Bošković s kojima su polaznici otkrivali tajne diobe stanice koje otkriva fluorescencijski mikroskop, a na odjelu Fizike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta istraživali su se osnovni fizikalni procesi kroz program nazvan „Od atoma do svemira“. Volonteri Biološkog odsjeka na jako kreativan način zainteresirali su polaznike za raznoliki i bogati mikrobiološki svijet, a čari programiranja polaznici su iskusili zahvaljujući volonterima Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Glavna nit vodilja u ovim radionicama je stav da polaznici trebaju aktivno i što samostalnije dolaziti do znanja, da trebaju zaposliti ruke i glave i truditi se pronaći odgovor na zadane probleme, dok mentori usmjeravaju, pomažu, ali nastoje biti u „sporednoj ulozi“. Evaluacije polaznika i ove godine govore kako polaznici uživaju u ovakvim programima i kako žele i dalje sudjelovati u sličnim, STEM sadržajima. Nadalje, rezultati evaluacija, također govore kako postoji potreba za većim brojem kvalitetnih STEM izvanškolskih aktivnosti,  a ocjene našem projektu i edukatorima još jednom su nas učinile ponosnima. Potaknule su nas da se nastavimo i dalje truditi donijeti moderne i suvremene edukativne programe za djecu kakvih u našoj zemlji nasušno nedostaju.

U projektu je sudjelovala i udruga Vjetar u leđa, naš vjerni partner na ovom projektu, čiji psiholozi su stručnjaci na području odgoja i obrazovanja darovite djece. Svoja znanja podijelili su s roditeljima darovite djece, kao i sa zainteresiranim učiteljima kako bi im pojasnili odgojno-obrazovne potrebe darovite djece koje su specifične i koje treba dobro razumjeti kako bi na njih navedeni dionici mogli adekvatno i odgovoriti.

Na kraju još jednog PANDA projekta, zahvaljujemo djeci, roditeljima, medijima na uspješnoj suradnji tijekom još jedne godine ovog inovativnog i posebnog projekta, a posebno zahvaljujemo svim znanstvenicima i volonterima koje su svoje slobodno vrijeme uložili u entuzijastično i kvalitetno pripremljene edukativne programe.

Sve ostale pozivamo da uključe svoju djecu u naše STEM programe koji kreću od listopada i ove školske godine 2022./2023. Više o upisima uskoro će biti dostupno na našoj internetskoj stranici udruga.bioteka.hr. Svi zainteresirani mogu nam se javiti e-mailom na kontakt@bioteka.hr.

„PANDA 5 – projektna nastava za darovitu djecu“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U nastavku pogledajte galeriju izdvojenih fotografija s ovogodišnjeg projekta.

rbt
rbt