Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Uspješno je proveden još jedan projekt Bioteke u pokretu – Vikend škola u Pazinu!

Udruga Bioteka je tijekom lipnja ove godine održala projekt „Vikend škola u Pazinu“ što joj je ujedno i prvi projekt u gradu Pazinu. Učenici 3.b razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin sa svojom učiteljicom Petrom Ančić Ćus su 13. lipnja sudjelovali na radionici na otvorenom, u Parku narodnog ustanka u Pazinu.

Učenici su imali priliku, kao pravi znanstvenici, istražiti okoliš oko njih i što sve u njemu živi. Koristili su neke od instrumenata za mjerenje parametara okoliša kao što su higrometar i termometar, a rezultate su zapisali u svoje bilješke kako bi ih kasnije analizirali. Analizom zapisanih podataka učenici su utvrdili zašto su neka područja u okolišu hladnija, dok su druga toplija, koje su lokacije više vlažne, zašto i kako to utječe na lokalnu floru i faunu.

Proučavali su i upoznali se s lokalnim vrstama beskralješnjaka koje smo uhvatili u parku te su kroz aktivnosti otkrili koliko je teško živjeti kao mrav. Zaključili su i koje su razlike između pauka, kukca i stonoge promatrajući ih pobliže ispod lupa.

Učenici su pokazali zavidnu razinu znanja i interesa za teme radionice, a nakon radionice učenici su nas pozvali da im ponovno dođemo i održimo neke nove radionice.

Ovom je radionicom učenicima pružena mogućnost praktičnog rada, iskustvenog učenja na otvorenom i logičkog zaključivanja s obzirom na uočene pojave.

Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Grada Pazina. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Bioteke – udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Pazina.