Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Počinje druga faza projekta „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“

Tročlani tim udruge Bioteka nakon Uskršnjih praznika proveo je više vremena na putu nego u uredu. Tijekom deset dana, kako bi se što više približili lokalnim razinama i time mladima olakšali dolazak, posjetili smo gradove Osijek, Rijeku, Zagreb i Split, točnije Regionalne informativne centre za mlade u tim gradovima gdje smo za mlade održali edukativno-informativne radionice kao završni korak prve faze projekta.

Cilj održavanja radionica bio je kroz pomno osmišljene aktivnosti mlade ohrabriti i potaknuti na djelovanje u vlastitoj sredini, aktivnije uključivanje u društvo i zagovaranje prirodnih i okolišnih tema kroz rješavanje lokalnih problema.

Dan održavanja radionica bio je ispunjen cjelodnevnim programom. Lagano smo krenuli s upoznavanjem i planom rada, grupirali se prema interesu te kroz grupni rad kreirali alternativnu civilizaciju koja pokušava održivo živjeti i razvijati se na ograničenom području u jednoj grupi, dok smo kroz rad u drugoj grupi selili u zaštićena područja u kojima smo živjeli i radili prema posebnim pravilima i time okončali prijepodnevni dio program. Nakon pauze program smo nastavili poslijepodnevnim programom koji bio obilježen panel diskusijama. Dotakli smo se tema poput izrade studija utjecaja na okoliš, aktualnih lokalnih problema u okolišu, aktivizma i recikliranja. Nakon panel diskusija upoznali smo se s potencijalima zapošljavanja i pokretanja vlastitog posla u zelenom sektoru, pisanjem projekata te volontiranjem u zaštićenim područjima. Dan smo završili uputama za izradu vlastitog mini projekta što je druga faza projekta „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“.

Za ovu smo priliku izradili i videomaterijal koji vam ovdje ponosno predstavljamo, a našim mladima diljem RH od srca zahvaljujemo na divnom, kreativnom i produktivnom druženju u sva četiri grada!

Odabrane fotografije možete pogledati u našem albumu na Facebook stranici Udruge Bioteka.

Druga faza projekta provodi se u narednim mjesecima, pri čemu će mladi u svojim sredinama provoditi samostalne projekte kojima će, u suradnji i uz mentorstvo Biotekinih stručnjaka, pokušavati riješiti važne probleme lokalnog okoliša i prirode.

O temama, problemima i uspjesima mladih moći čete pročitati u sljedećim tekstovima o aktivnim mladima.

Do čitanja!

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.