Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završena provedba projekta PARQ!

Nakon premijernog predstavljanja projekta ”PARQ – interaktivni vodič kroz Nacionalni park Brijuni”, ove godine na 6. Međunarodnom sajmu CroTour u Zagrebu, sa zadovoljstvom možemo objaviti da je ovaj projekt udruge Bioteka u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni i službeno započeo s  javnim djelovanjem. Inauguracija projekta će se održati 18. lipnja, s pozvanim medijima, predstavljanjem projekta te prezentacijom rezultata na terenu.

Podsjetimo, svrha projekta je korištenje tehnologije QR kodova u povezivanju postojeće ponude Nacionalnog parka Brijuni s novim interaktivnim virtualnim informativno-edukacijskim sadržajima iz područja prirodne i kulturno-povijesne baštine parka. Projekt je započet u studenome prošle godine, uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH kroz program poticanja inovacija u turizmu.

QR (eng. kratica za termin ”quick response”) kôd je dvodimenzionalni kôd koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar kodovima, s jednom ključnom razlikom – može ga se čitati putem mobitela. Naime, QR kôd omogućuje trenutačni pristup multimedijskom sadržaju na internetu putem mobilnih telefona.

Kroz projekt je izrađeno i postavljeno 100 QR kodova na nove i postojeće informativne stupiće na području JU ”Nacionalni park Brijuni”. Na taj način se kroz kratke edukativne tekstove i prateće audiovizualne sadržaje iz područja prirodne i kulturno-povijesne baštine Brijunaupotpunila ponuda Nacionalnog parka. Naime, korištenjem ove tehnologije posjetiteljima Parka će se omogućiti zanimljiv i interaktivan boravak na Brijunima.

Sadržaji se mogu učitati skeniranjem koda na pametnom mobilnom telefonu putem besplatne aplikacije, a svi su sadržaji dostupni na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i ruskom jeziku. Onim posjetiteljima koji žele nastaviti istraživanje određene teme osigurana je dodatna on-line literatura putem poveznica prema portalima Bioteka.hr i Biologija.com.hr.

Kako bismo dodatno promovirali projekt, u idućih nekoliko tjedana portali Biologija.com.hr i Bioteka.hr donosit će vam zanimljive članke vezane uz prirodnu baštinu Nacionalnog parka Brijuni. Stoga nas pratite i dalje te otkrijte što se sve krije na ovom zanimljivom otočju!

Podaci o projektu

Nositelj projekta: Bioteka-udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Voditeljica: Jelena Likić, predsjednica Udruge

Partner: JU NP Brijuni

Koordinatorica: Maja Bizjak Maretti, odnosi s javnošću i međunarodna suradnja NP Brijuni

Sufinancijeri: Ministarstvo turizma (Inovativni turizam – program poticanja inovacija u turizmu), JU NP Brijuni, Udruga Bioteka

Razdoblje provedbe: studeni 2012. – lipanj 2013.