Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

U zajednici s prirodom– interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma

Krajem listopada ove godine zaposlenici Udruge Bioteka u suradnji s Udrugom turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i vanjskim stručnjacima održali su dvodnevnu edukaciju o prirodnoj baštini Šibensko-kninske županije, s naglaskom na bioraznolikost i georaznolikost Nacionalnog parka Krka te Grada Šibenika.

Edukacija je bila namijenjena turističkim vodičima, članovima Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik, a provedena je u sklopu projekta „U zajednici s prirodom– interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma“ koji je financiran sredstvima Ministarstva turizma i sporta.

Projekt je osmišljen kako bi se turističkim vodičima pružila prilika educiranja o prirodnoj baštini koja predstavlja vrlo značajan aspekt turizma. Posao turističkih vodiča svakodnevno uključuje tumačenje prirodne baštine, osobito u posljednje vrijeme kada struktura turista uvjetuje aktivno provođenje vremena. Današnji turisti sve više žele boraviti u prirodi, upoznavati biljke i životinje tipične za određeno podneblje te imaju sve izraženiju svijest o ekologiji i okolišu. S obzirom na to da Šibensko-kninska županija obiluje prirodnim bogatstvima s dva nacionalna parka i 68 područja ekološke mreže idealno je turističko odredište za aktivne turiste i razvoj različitih oblika održivog turizma.

Stoga smo kroz edukaciju željeli turističkim vodičima pružiti što više znanja kako bi unaprijedili kvalitetu njihove interpretacije te kako bi oni u konačnici na najbolji i najzanimljiviji način posjetiteljima približili bogatstvo i značaj prirodnih vrijednosti Hrvatske.

Jedan dio edukacije održan je u Gradskoj knjižnici, dok je drugi, više praktični dio, održan na terenu u okolici Morinjskog zaljeva te u Perivoju Roberta Visianija. Turistički vodiči imali su priliku čuti pregršt zanimljivih informacija o formiranju riječnog ušća rijeke Krke, nastanku i raznolikosti dalmatinskog krša kao i o dokazima minulih vremena sačuvanih u obliku fosila. Upoznali su se s raznolikim biljnim svijetom, nastankom karakterističnih staništa Dalmacije, kao i bogatstvom životinjskih vrsta od osunčanih krških travnjaka, preko hladnih riječnih staništa do skrovitih vrsta vječne tame koje nastanjuju podzemlje.