Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Upišite školarca na naše STEM radionice!

Od 2012 g. Bioteka redovito, svake školske godine provodi STEM radionice za osnovnoškolce grada Zagreba. Ukoliko vaš osnovnoškolac/ka još nije bio/la na našim radionicama, pravo je vrijeme da ih uključite i ne propustite priliku ove godine.

STEM edukacija obuhvaća učenje i povezivanje istovremeno četiri discipline (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika) dok se radi na rješenju jednog zadatka. Dakle, STEM nije samo robotika niti programiranje, nego djeca trebaju koristiti znanja iz više područja kako bi riješila neki izazov.

Prema STEM može zvučati malo zastrašujuće ili kao teško područje za osnovnoškolsku djecu, naš program STEM radionica dokazao je upravo suprotno. Kroz dugogodišnji rad „izbrusili“ smo radionice kako bi djeci bile što zanimljivije i zabavne, a opet poučne. To je jedan od razloga zbog čega je stotine djece pohađalo radionice te im se često rado vraćaju.

Na STEM radionicama djeca samostalno izvode pokuse pri čemu ih potičemo i razvijamo njihove umove izvan okvira klasičnog načina obrazovanja. Jako nam je važno da potičemo djecu da uče kako misliti, razumiju procese (a ne štrebaju činjenice) i kako strpljivim radom (koji nekada nije lagan) mogu doći do rezultata. Obožavamo pitanja koja počinju sa „zašto“ i „kako“, a dječje ideje da se nešto napravi drugačije, uvijek su dobrodošle.

STEM radionice odvijaju se na mjesečnoj razini, a na radionice možete ići jedan mjesec ili tijekom cijele školske godine, ovisno o željama vašeg djeteta.

Na STEM radionicama djeca će:

Detaljni raspored pogledajte na dnu članka.

 • napraviti više od 30-tak samostalno provedenih pokusa iz područja biologije (botanika, zoologija, antropologija, ekologija), kemije, zaštite okoliša, geologije, inženjerstva te će se upoznati s  robotikom, osnovama programiranja, inženjerstva, održivog razvoja itd.
 • rukovati s različitim i raznolikim laboratorijskim priborom (epruvete, kapaljke, menzure, kemikalije, tarionici, Petrijeve posude, vage) mikroskopima, didaktičkim igrama, materijalima za uzorkovanje, mrežicama, terarijima, slikovnim rječnicima, LEGO kockama, različitim repromaterijalima, tabletima, računalima itd.
 • vježbati strpljivost pri radu, kritičko promišljanje i zaključivanje te će s vremenom razvijati proaktivan stav pri traženju rješenja
 • naučiti izražavati svoje mišljenje, ideje te raditi u timu
 • imati stručno vodstvo i podršku kvalificiranog edukatora
 • pronaći nove prijatelje 😊

Djeca kroz STEM radionice:

 • razvijaju vještine rješavanja složenih zadataka i izazova
 • vježbaju strpljenje prilikom svladavanja prepreka
 • vježbaju razmišljanje izvan okvira i razvijaju maštovitost
 • upoznaju se sa znanstvenim radom (od pretpostavke do zaključka) koji je važan za sve poslove na području prirodnih ili društvenih znanosti
 • razmišljaju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice
 • ne štrebaju činjenice, nego razumiju procese ili sustave
 • otkrivaju nova znanja jer potičemo njihovu znatiželju
 • slobodno izražavaju svoja mišljenja ili ideje
 • razvijaju motoričke vještine
 • timski rade s vršnjacima

OSNOVNE INFORMACIJE

Trajanje: STEM radionice počinju 4.10.2021. i traju do kraja školske godine, 21. lipnja 2022.

Termini:

(treba odabrati jedan između ponuđenih)

Utorak, 5. listopada 2021., 18 – 20 h            Grupa A
Srijeda, 6. listopada 2021., 18 – 20 hGrupa B
Četvrtak, 7. listopada 2021., 18 – 20 hGrupa C
Petak, 8. listopada 2021., 18 – 20 hGrupa D

Cijena: 250,00 kn/mjesec, a za brata/sestru cijena je 150 kn/mjesec.

Mjesečni paket obuhvaća dva termina u mjesecu. Npr. ako odaberete termin petkom počevši od 8. listopada, tada pripadate grupi A što znači da svaki drugi petak dolazite na radionice. Sljedeći vaš termin bi onda bio 22. listopada. Jednom kad odaberete grupu, nije moguće ju više promijeniti radi unaprijed određenog rasporeda STEM radionica.  

Mjesto održavanja radionica: udruga Bioteka, Vladimira Preloga 7

Dob:  od 6 do 12 godina

Grupa: od 6 do 12 djece

Raspored radionica tijekom godine; pogledajte ovdje.

Plaćanje:  

 • transakcijom na žiro račun udruge: IBAN: HR67 2340 0091 1104 2669 9 Privredna banka Zagreb,
 • opis plaćanja; STEM radionice_ime i prezime djeteta
 • molimo platiti u prva tri dana tekućeg mjeseca i prije dolaska na prvu radionicu u mjesecu

PRIJAVE: isključivo preko ovog obrasca: OBRAZAC PRIJAVE!

NAPOMENE:

Propušten termin se može nadoknaditi isključivo u okviru istog mjeseca te se propušteni termini ne mogu nadoknađivati u sljedećem mjesecu. To znači da ako ste izabrali termin utorkom, ali ste ga propustili, možete nadoknaditi radionicu u srijedu, četvrtak ili petak tijekom istog tjedna, ali ako idete na radionicu petkom, nadoknada nije moguća jer za tu radionicu nema više termina nadoknade tijekom tjedna.

Bioteka zadržava pravo izmjene tematskog rasporeda radionica te ukinuti ili dodati nove termine sukladno popunjenosti grupa. Termini tijekom godine se neće mijenjati (osim u nastupanju nekih iznimnih okolnosti, npr. bolest edukatora i slično).

Ukoliko zbog epidemiološkog stanja djeca u školama budu pohađala dio nastavne godine online, paralelno će se i naš STEM program prebaciti u online izvođenje.

Često pranje i dezinfekcija ruku, zaštitna maska voditelja na radionicama, držanje razmaka, prozračivanje i dezinfekcija prostora i pribora su preporuke.