Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Započeo je projekt “Razvoj mreže STEM ambasadora!”

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Bioteka

Udruga Bioteka uspješno je prijavila projekt nazvan „Razvoj mreže STEM ambasadora“ na ESF Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.“

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva (OCD-a) i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u 21 županiji RH. Ciljne skupine su zaposlenici i volonteri četiri organizacije civilnog društva koji će kroz aktivnosti projekta postati STEM ambasadori osposobljeni samostalno osmišljavati i provoditi edukacijske programe različitih formata, usmjerene općoj javnosti, a posebno djeci i mladima.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju izradu jedinstvene STEM metodologije za obučavanje budućih 20 STEM ambasadora (popularizatora znanosti), studijsko putovanje u svrhu njihovog stručnog usavršavanja,  višemjesečni program edukacije prilagođen svakom ambasadoru, provedba dva znanstveno-edukativna kampa za učenike osnovnih i srednjih škola te putovanje STEM kombija i atraktivni STEM nastupi u 20 škola i javnih prostora diljem zemlje. Iz navedenog, daje se zaključiti kako će rezultate ovog projekta najviše „osjetiti“ naši školarci i opća javnost iz svih županija.

Prvi sastanak užeg projektnog tima, 8. rujna 2021.

Tijekom 23 mjeseca trajanja projekta, od 1. rujna 2021. do 31. srpnja 2023. projekt će provoditi udruga Bioteka s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu te udrugama DOOR , FabLabhr.NET i Astronomskim društvom Višnjan. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15% ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Prvi inicijalni sastanak projekta održan je 8. rujna 2021. s našim projektnim parterima u kojima je dogovoren plan rada i uloga svake od organizacija koje sudjeluju u projektu. O daljnjim aktivnostima projektima pratite nas na našim internetskim stranicama i stranicama naših projektnih partnera.