Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Upišite školarca na STEM radionice – u ovoj sezoni najbolje od najboljih i mnoge NOVE STEM RADIONICE!

Počela je nova školska godina, izazovna i neizvjesna, no nadamo se da će biti što mirnija i sigurnija. Kao u proteklih 9 godina, školsku godinu prate i Biotekine STEM radionice koje se ove godine odvijaju uz mnogo novosti!

Prva novost je da je do daljnjega posebno ograničen broj djece i njihovih radnih mjesta te naravno, pažljivo pridržavanje svih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: pranje i dezinfekcija ruku, zaštitna maska voditelja/ica na radionicama, držanje razmaka, prozračivanje i dezinfekcija prostora i pribora i dr. Druga, velika novost, je da smo za ovu sezonu pripremili poseban program – naše dugogodišnje najbolje i najpoznatije STEM radionice dorađene i dijelom izmijenjene (odobrene ne samo od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja već i stotine oduševljenih učenika/ca, učitelja/ica i profesora/ica) u kombinaciji sa sasvim novim STEM radionicama s područja robotike, programiranja, astronomije, gospodarenja otpadom, održivog razvoja i sl. Naravno, uz mnoštvo novog pribora i znanstvenih setova! Tako će više od polovice ovogodišnje sezone biti nove STEM radionice, dok smo ostatak ažurirali i doradili! Stoga pozivamo i nove i naše stare polaznike da nam se pridruže i otkriju sve čari i važnosti znanosti! Ukratko, jako smo uzbuđeni oko nove sezone i jedva čekamo male znatiželjne znanstvenike – prirodoslovce, inženjere i filozofe 😊!

Naši STEM polaznici tako će ove sezone, uz izradu modela krvi, pročistača za vodu, detaljne analize namirnica i izolacije vlastite DNA provesti i nova istraživanja o svemiru, svjetlosti, vodi i tlu, svijetu robota, senzora i programiranja, hotelima za kukce i hranilicama za ptice, mostovima, magnetima…a to je tek početak! Naše polaznike čeka mnoštvo zanimljivih znanstvenih tema! Polaznici će provoditi i projektna i problemska istraživanja, koja će ih pratiti i iznenaditi svaki sljedeći put kada dođu na STEM radionicu, a čije će rezultate vidjeti tek nakon nekoliko mjeseci!

Ako još niste upoznati s pojmom STEM-a ili se želite dodatno informirati, STEM edukacija obuhvaća učenje i povezivanje istovremeno četiri discipline (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika) dok se radi na rješenju jednog zadatka. Dakle, STEM nije samo robotika ili programiranje, već djeca trebaju koristiti znanja iz više područja kako bi riješila neki izazov. S gotovo desetogodišnjim iskustvom na području STEM edukacije o STEM radionicama pisali smo u ovom članku.

Na Biotekinim STEM radionicama djeca samostalno izvode pokuse pri čemu ih potičemo i razvijamo njihova razmišljanja izvan okvira klasičnog načina obrazovanja. Općenito nam je jako važno razgovarati s djecom i poslušati njihova iskustva i priče, ali ih i potaknuti da uče kako kritično i analitički misliti, da razumiju procese (a ne štrebaju činjenice) i iskuse da strpljivim radom (koji nekada stvarno nije lagan) mogu doći do uspješnih rezultata. Obožavamo pitanja koja počinju sa „zašto“ i „kako“, a dječje ideje da se nešto napravi drugačije, uvijek su dobrodošle. Veselimo se s njima kada jedva čekaju otkriti rezultate, a gotovo je pravilo da žele ostati duže na radionicama jer imaju ideju što bi još mogli napraviti.

STEM radionice odvijaju se na mjesečnoj razini, a na radionice možete ići jedan ili više mjeseci ili tijekom cijele školske godine, ovisno o željama vašeg djeteta.

Djeca kroz STEM radionice:

 • razvijaju vještine rješavanja složenih zadataka i izazova
 • vježbaju strpljivost i preciznost pri radu, kritičko promišljanje i zaključivanje te će s vremenom razvijati proaktivan stav pri traženju rješenja
 • vježbaju razmišljanje izvan okvira i razvijaju maštovitost
 • upoznaju se sa znanstvenim radom (od pretpostavke do zaključka) koji je važan za sve poslove na području prirodnih ili društvenih znanosti
 • razmišljaju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice
 • ne štrebaju činjenice, nego razumiju procese ili sustave
 • slobodno izražavaju svoja mišljenja ili ideje
 • timski rade s vršnjacima

Na STEM radionicama djeca će:

 • napraviti više od 30 samostalno provedenih pokusa iz područja biologije (botanika, zoologija, antropologija, ekologija), kemije, zaštite okoliša, geologije i paleontologije, inženjerstva te će se upoznati s  robotikom, osnovama programiranja, održivog razvoja, gospodarenja otpadom itd.
 • rukovati s različitim i raznolikim laboratorijskim priborom (epruvete, kapaljke, menzure, kemikalije, tarionici, Petrijeve posude, vage) mikroskopima, didaktičkim igrama, materijalima za uzorkovanje, mrežicama, terarijima, slikovnim rječnicima, LEGO kockama, različitim repromaterijalima, tabletima, računalima itd.
 • naučiti izražavati svoje mišljenje, ideje te raditi u timu
 • pronaći nove prijatelje 😊

OSNOVNE INFORMACIJE

Period: STEM radionice počinju 2. listopada 2020. i traju do kraja školske godine, 18. lipnja 2020.

Trajanje: STEM radionice traju dva sata, za grupe tijekom tjedna od 18 do 20h, a subotom od 9:30 do 11:30h.

Grupe:

(treba odabrati jedan između ponuđenih termina)

Grupa 1 – petak, 2. listopada 2019., 18 – 20h            

Grupa 2 – subota, 3. listopada 2019., 9.30 – 11.30h

Grupa 3 – četvrtak, 8. listopada 2019., 18 – 20h

Grupa 4 – petak, 9. listopada 2019., 18 – 20h

Radionice u listopadu:

Polaznici će se na prvoj radionici upoznati s pojmom znanosti i etapama znanstvenog istraživanja (pretpostavka, materijali i metode, rezultati i rasprava, zaključak). Pomoću seta za hidroponski uzgoj polaznici će provesti vlastito znanstveno istraživanje u kojemu će odabrati vrstu biljke, postaviti svoju pretpostavku te kroz naredne mjesece istražiti kako te biljke rastu u različitim uvjetima. Na drugoj radionici polaznici će kroz znanstvene etape istražiti hranu – koliko vitamina, šećera i kalorija ima voće i povrće koje jedemo, ali i različite grickalice poput čipsa, kokica, pereca itd.

Radionice u studenom:

Studeni smo rezervirali za sve ono što ne možemo vidjeti golim okom! Polaznici će se naučiti koristiti mikroskopom i raznim povećanjima koja mikroskop nudi, a istraživat ćemo kvasce, bakterije i viruse te njihovo širenje. Koliko bakterija ima na mojim prstima? A što je s jezikom, mobitelom ili kvakom? Polaznici će uzgojiti bakterije na hranjivoj podlozi koje ćemo kada vidimo rezultate obojati i promatrati mikroskopom.

Cijena:

Mjesečni paket : 250,00kn, a za brata/sestru cijena je 100,00kn

Mjesečni paket obuhvaća dva termina (dva četvrtka, dva petka ili dvije subote) u mjesecu. Npr. ako odaberete termin petkom počevši od 3. listopada, tada Vaše dijete pripada grupi 1 što znači da svaki drugi petak dolazite na radionice. Sljedeći vaš termin bi onda bio 16. listopada. Raspored radionica dobit ćete nekoliko mjeseci unaprijed. Povremena promjena grupe u slučaju bolesti ili dr. moguća je jedino uz pravovremeni dogovor.

Dob: od 6 do 12 godina

Grupa: 5 radnih mjesta*

*S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te minimalan razmak, imamo 5 radnih mjesta. Braća/sestre mogu raditi na istom radnom mjestu tako da je maksimalan broj djece po grupi od 5 do 10. Naravno, prostor ćemo prozračivati i dezinficirati nakon svake radionice, a voditelj/ica će nositi zaštitnu masku.

Plaćanje: isključivo transakcijom na žiro račun udruge: IBAN: HR67 2340 0091 1104 2669 9, Privredna banka Zagreb i to prvi tjedan u mjesecu

PRIJAVE: isključivo preko obrasca: OBRAZAC ZA PRIJAVU