Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završen projekt “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode 2018./2019.”

Nakon trinaest održanih radionica u Vukovaru, Zadru, Gospiću, Daruvaru, Čakovcu, Puli, Labinu, Ogulinu i Dubrovniku na kojima je sudjelovalo više od 200 mladih osoba te šest provedenih samostalnih projekata mladih, završili smo s provedbom projekta “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode 2018./2019.“.

U Dubrovniku su provedena dva projekta – “Školski vrt Gimnazije u Dubrovniku” i “Platnene vrećice”. U oba projekta sudjelovali su gimnazijalci iz Dubrovnika. U nastavku prenosimo njihov opis projekta:

“Jedan od velikih problema današnjice je prevelika potrošnja jednokratnih plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovine, kao i njihovo korištenje u svakodnevnom životu. Povećanjem broja ljudi tijekom ljetne turističke sezone, često se nagomilava plastični otpad i izvan odlagališta te uvelike smanjuje kvalitetu života građana. Projektom želimo ukazati na alternativu i potaknuti građane na korištenje platnenih vrećica. Na radionici smo ukrašavali vrećice te ih nakon toga podijelili sugrađanima i turistima.

Još jedan problem turističkih gradova, pa tako i Dubrovnika je uznapredovala izgradnja zgrada, stambenih objekata te apartmana za turiste. Nerijetko se uništavaju zelene površine prilikom gradnje što dovodi do „betonizacije“ gradova. Prepoznali smo dobrobit vrtova i parkova te pokraj svoje škole krenuli s uređenjem školskog vrta. Posadili smo autohtone vrste drveća i ostalog bilja te ovom akcijom učili o načinima uzgoja biljaka. Nabavili smo komposter te tim potezom pokazali kako imamo plan nastaviti s brigom o okolišu i prirodi, odvajajući biološki otpad i stvarajući kompost samim tim plodno tlo za školski vrt i zelene površine u susjedstvu škole.”

u projektu „Plastic is not fantastic“ koji je Andrea provela u Puli sudionici edukacije saznali su što je to točno plastika, kako ona djeluje na ekosustav te kako pravilno reciklirati plastične predmete. Osim teorijskog djela održana je radionica na kojoj su polaznicima pokazani neki od načina kako napraviti svoje maske za lice, pastu za zube i dezodoranse kako bi se smanjila kupovina istih u plastičnoj ambalaži.

U Čakovcu su provedbom projekta „Kućice za ptice“ izgrađene kućice za ptice koje nadoknađuju prirodna staništa koja su uništena sječom stabala. Projekt su pokrenuli učenici 2. i 4. razreda Gimnazije Čakovec te u njega uključili i svoje profesorice biologije.

Učenici iz Čakovca proveli su još jedan projekt, naziva „Hoteli za kukce“. Do ideje za provedbom projekta došli su kako bi utjecali na problem sve veće upotrebe pesticida koja uzrokuje smanjenje broja kukaca u prirodi. Izgradili su hotele za kukce koje će početkom nove školske godine postaviti u dvorište škole.

Maja iz Labina u suradnji s udrugom Happy end iz Pazina provela je projekt „Uređenje kućica za nezbrinute pse Istarske županije“. U projektu su sudjelovala četiri volontera koja su obnavljala i bojala kućice za pse kako bi ih pripremili za nadolazeće hladnije vrijeme.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. logo mdomsp