Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

PANDA 3 – inovativan projekt u hrvatskom obrazovanju

„PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu“ je inovativan edukacijski projekt koji u sinergiji civilnog, privatnog i javnog sektora uključuje rad s osnovnoškolskom djecom za koju je, sukladno psihologijskom testiranju, otkriveno da pripadaju u skupinu darovite djece. Projekt se metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, a obuhvaća brojne aktualne teme i izazove svijeta u kojemu živimo: održivi razvoj, bioraznolikost, zdravlje, tehnologiju, prehranu, urbanizam, obnovljive izvore energije te zaštitu okoliša i prirode.

Projekt je pokrenula Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti 2016. g. kako bi doprinijela  intelektualno ostvarenje darovitoj djeci koja su često unutar našeg obrazovanog sustava zanemarivana.

Posebnost ovog projekta je zajednički rad javnih institucija, privatnih tvrtki i civilnog sektora da, u suradnji s djecom, osmisle istraživački rad koji se temelji na eksperimentalnom i znanstvenom radu koji će kod djece potaknuti i razvijati kritičko mišljenje, analitički pristup u rješavanju problema te poticati zanimanje djece za studiranjem fakulteta iz tzv. STEM domene. Također, projekt uključuje i razvija kolaborativni i poduzetnički duh, kao i niz drugih vještina, čije je poučavanje u školama podzastupljeno.

Tijekom tri godine trajanja projekta održane su radionice tijekom školske godine za 60 darovite djece, održano je više od 300 h radionica kroz projektnu nastavu, volonteri iz 20-tak različitih privatnih ili javnih organizacija uložili su više od 200 h rada na projektu. Održana su predavanja za učitelje, edukatore, ali i roditelje darovite djece kako bi im se pomoglo da se spremnije nose s odgojno-obrazovnim potrebama darovite djece. Nadalje, kako bi javnost upoznali s ovom temom održan je i okrugli stol pod nazivom „Darovita djeca: potencijal koji može preobraziti Hrvatsku u suvremenije društvo“, a za obrazovne djelatnike osmišljen je i Priručnik za rad s darovitim učenicima u razrednoj nastavi koji se može preuzeti ovdje.

PANDA 3, jedan je od brojnih projekata udruge Bioteka koja je jedna od pionira popularizacije znanosti na ovim prostorima koja kroz svoje projekte doprinosi izvaninstitucionalnom obrazovanju u Hrvatskoj za obrazovaniju i održivu budućnost. Udruga djeluje kroz Program informiranja, Program edukacije i Program zaštite okoliša i prirode. 

Sve roditelje koje žele uključiti svoje osnovnoškolce u naše STEM radionice, sada je pravo vrijeme. Prijave uskoro kreću na stem.bioteka.hr

 

PANDA 3 sufinancirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.