Projekti

 

Projekti u tijeku:

 

1. Biologija.com.hr – online strana prirode

Biologija bannerNajstariji projekt udruge, čije je provođenje započelo 2009. godine i još uvijek uspješno traje, projekt je pokretanja i realizacije internetskog portala www.biologija.com.hr, specijaliziranog za informiranje građana o temama s područja biologije i srodnih znanosti: zaštite prirode i okoliša, ekologije, klimatologije, medicine, psihologije, sociologije, prehrambene tehnologije i dr. znanosti. Uređujući portal s ciljem približavanja znanosti široj javnosti, svakodnevno potičemo svijest javnosti o važnim pitanjima kojima se znanost danas bavi – ekologiji i zaštiti prirode, bioraznolikosti, globalnom zatopljenju, genomu čovjeka, psihologiji čovjeka, bolestima, hrani i drugim temama, u obliku aktualnih i provjerenih, pravilno sročenih informacija izravno sa sveučilišta i instituta te znanstvenih časopisa u svijetu. Ukoliko tekstove prevodimo, za to imamo i pisana dopuštenja, a jedno od njih je u obliku ugovora s ekskluzivnim pravom prevođenja tekstova britanskog Kraljevskog kemijskog društva. U tri i pol godine pretežito volonterskog rada na portalu, stvorena je baza od više od 1700 vijesti i brojnih drugih tekstova, u Kalendaru događanja popraćena su važnija događanja u RH i šire, objavljeni intervjui s cijenjenim hrvatskim znanstvenicima te ostvarene brojne suradnje s portalima, udrugama, tvrtkama i državnim institucijama iz RH i susjednih zemalja. Utjecaj portala s vremenom je postigao zavidnu razinu – mjesečno nas posjećuje oko 30.000 ljudi, a naše tekstove objavljuju vodeći hrvatski internetski portali.

 2. Bioteka.hr – edukacijski portal za djecu

 

bioteka-bannerProjekt osnivanja edukativnog i interaktivnog internetskog portala za djecu – www.bioteka.hr ima za cilj omogućiti djeci dostupnost informacija i znanja o temama s područja biologije, zaštite prirode i okoliša, zdravlja i prehrane te promicanja zaštite okoliša i održivog razvoja uz interaktivno učenje brojnih sadržaja na portalu. Kroz 220 tekstova raspoređenih u 6 kategorija, biopojmovnik od 250 pojmova te 4 interaktivna kviza znanja, djeca i mladi s područja RH i susjednih zemalja, njihovi roditelji i nastavnici dobili su vizualno atraktivan, kvalitetno dizajniran, sadržajno stručan, aktualan i provjeren portal koji je postao relevantan izvor izvaninstitucionalnog obrazovanja na ovim prostorima. Portal je izradilo 40 osoba u suradnji s 2 neprofitne organizacije, uz potporu 10 znanstvenika i pojedinaca iz 9 različitih institucija u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 3. Bioteka u pokretu – program edukativnih radionica

 

radionice_bannerOvaj projekt udruge pokrenut je u studenom 2012. godine. Obuhvaća radionice iz područja botanike, zoologije, svijeta molekula, čovjeka i zaštite okoliša. Namijenjene su svim osnovnoškolcima, a obuhvaćaju pripremu i provođenje radionica koje će djeci približiti brojne biološke teme na vrlo zanimljiv, pristupačan, edukativan i eksperimentalan način. U svrhu informiranja javnosti o ovom projekti tiskani su plakati i brošure o radionicama s logom “Postani i ti znanstvenik na jedan dan!” čime želimo približiti znanost djeci i na taj način doprinijeti popularizaciji znanosti na ovim područjima. Ponuda radionica neprestano se proširuje, a vodi ih prof. biologije Kristina Duvnjak, koordinatorica programa radionica za djecu i mlade udruge Bioteka. 

4. “Mali ekolozi- velike nagrade!”

Trgovački lanac Emmezeta i naša Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti organiziraju nagradni natječaj za osnovne škole “Mali ekolozi – velike nagrade!” od 2013. godine svaku školsku godinu. Cilj natječaja je da razredna odjeljenja osmisle i provedu projekt iz područja zaštite okoliša i prirode te tako potičemo odgoj proaktivnih naših osnovnoškolaca. U prve dvije godine ovog natječaja sudjelovalo je čak 389 razreda i više od 7.000 osnovnoškolaca iz cijele zemlje! Kako se prijaviti i ove godine saznajte na www.mali-ekolozi.hr

5. Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode

Projekt Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode rješava pitanja neaktivnosti i nezainteresiranosti mladih vezanih za zaštitu okoliša i prirode. Predviđeno trajanje projekta je 11 mjeseci, a glavni cilj je osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama. Jedan od ciljeva je informirati mlade o njihovim pravima i mogućnostima stvaranja zdravog okoliša u lokalnim zajednicama koje su vrijednosno i istraživački usmjerene te inovativne i primjenjive. Za inovativna rješenja potrebni su kritičko, logičko i analitičko promišljanje mladih. Po završetku projekta, mladi će završnim prezentacijama prikazati što je učinjeno i riješeno.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

6. PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu

Panda 2 nastavak je prošlogodišnje istoimene projektne nastave i edukacije za darovitu djecu kako bi se omogućio kontinuirani rad s darovitom djecom na području njihova interesa. U cilju provedbe organizirano je 5 edukativnih modula za djecu u dobi od 1. – 4. razreda osnovne škole. I ove godine djeca se susreću s aktualnim temama i izazovima svijeta u kojem živimo te će kroz 9 mjeseci (listopad 2017. – lipanj 2018.) projektne nastave razvijati kritičko, logičko i analitičko promišljanje utemeljeno na znanstvenim činjenicama. Teme koje će darovita djeca istraživati aktualne su i ove godine: hrana, poljoprivreda i zdravlje, mikrobiologija, geologija, geofizika i klimatologija, ponašanje, zaštita i dobrobit životinja te znanstvena pismenost i samostalan znanstveno-istraživački rad. Projektnu nastavu upotpunit će i suradnja s volonterima,  i partnerima. Partneri projekta su osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Grigora Viteza te Udruga Vjetar u leđa, dok su volonteri i suradnici predstavnici sljedećih institucija i udruga: Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Udruge ProGEO-Hrvatska i Udruge BIOM. 

 Darovita će djeca po završetku pojedinog modula imati prilike sudjelovati u istraživačko – terenskim izletima vezanim za spomenute teme. Volonteri će, osim rada i suradnje s djecom, proći i kroz edukaciju vezanu za pristup i rad s darovitom djecom, kao i svi zainteresirani roditelji za koje će biti organizirana posebna predavanja kojima će se upoznati s posebitostima darovite djece i pedagoškim metodama koje im mogu pomoći pri odgoju darovite djece. 

 

mali_rgb (1)

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u  školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

 

 Završeni projekti: 

 

1. PANDA – projektna nastava za darovitu djecu

logo_kolorProjekt PANDA inovativni je projekt edukativnog karaktera koji, u sinergiji civilnog, javnog i privatnog sektora, predlaže aktivnosti i metode rada s darovitom djecom polaznicima 1. – 4. razred osnovne škole. Projekt se metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, koja obuhvaća aktualne teme i izazove svijeta u kojemu živimo: bioraznolikost, održivi razvoj, energiju te zaštitu okoliša i prirode. Glavni ciljevi projekta su omogućiti dostupnost kreativnog istraživačkog rada kao nadopunu školskom kurikulumu, a kroz upoznavanje eksperimentalnog znanstvenog rada uvrstiti prirodoslovne i njima srodne teme u sustav izvaninstitucionalnog obrazovanja, pri čemu želimo doprinijeti i zanimanju darovite djece za studiranje znanosti i kasniji rad u području znanstvenog poduzetništva.

Djeca na radionicama uče kako rješavati probleme, prikupljati i interpretirati podatke te ih praktično iskoristiti. Uz to ih se potiče na kritičko, logičko i analitičko promišljanje u svrhu inovativnog rješavanja problema, što djeluje i na razvoj njihova samopouzdanja, strpljenja, preciznosti, kreativnosti i timskog rada.

Interdisciplinarna projektna nastava provodi se nakon što su učinjena grupna testiranja intelektualnih sposobnosti i ispitivanja interesa polaznika za prirodoslovlje. Rezultat projekta bit će publiciran Priručnik za rad s darovitim učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole koji će besplatno moći koristiti sve zainteresirane osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Partneri udruge Bioteka na ovom projektu su: osnovne škole OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Grigora Viteza, udruge Centar „Bistrić“ i Tragus, Zoološki vrt Grada Zagreba te tvrtke ABB i INSITE.  

 

2. Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke 

 Glavni cilj projekta je podržati populacije šišmiša kroz osiguravanje novih, alternativnih staništa za obitavanje šišmiša te postaviti temelje za praćenje stanja populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke. Uz pomoć građana koji žive na ovom području udruge Bioteka i Tragus izgradit će 20 kućica za šišmiše i postaviti ih na lokacijama oko istraživanog područja rijeke Krke.

Ovim se projektom potiče koncept građanske znanosti, odnosno uključivanja amatera u znanstvene i stručne aktivnosti koje provode za to educirane osobe. Građani znanstvenici tijekom projekta prikupljat će podatke o šišmišima svoje lokalne sredine, a na naš poziv za sudjelovanje rado su se odazivali. Šišmiše rijeke Krke proučavat će stoga raznolike grupe, od osnovnoškolaca, do zaposlenika javnih ustanova, osoba iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i planinara. Svi su oni zaljubljenici u prirodu i rado odlaze na izlete u prirodu, pogotovo kad taj odlazak ima i znanstvenu notu. Tijekom proljeća 2017. građani znanstvenici će tako nekoliko puta izlaziti na teren i prikupljati podatke o kućici i njenim stanovnicima. Prije samostalnog praćenja stanja, sudionike projekta će se educirati o biologiji i ekologiji šišmiša.  Na taj će način građani znanstvenici biti osposobljeni uključiti se u znanstveni i stručni rad, kao i u brigu za lokalni okoliš i prirodu. Nikako manje bitno, lokalna zajednica će svojim radom poticati razvoj volonterstva u svojoj zajednici.

Projekt je sufinanciran sredstvima Nacionalnog parka Krka.

Video predavanja o šišmišima pogledajte ovdje.

3. Interactive Tree of Life (2014.)

Projekt uključuje izradu interaktivnog evolucijskog „Drva života“ za edukacijski portal za djecu, www.bioteka.hr. Drvo će sačinjavati evolucijske grane, čemu će biti pridružena geološka skala vremena. Čitatelji će moći klikom na plodove na drvetu direktno čitati članke povezane s pridruženom vremenskom skalom i interaktivnim medijskim sadržajem te na taj način bolje razumjeti kontekst pregledanog i pročitanog sadržaja u okviru kategorije Evolucija na portalu Bioteka.hr. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog društva za evolucijsku biologiju (European Society for Evolutionary Biology, ESEB)

4. „PARQ – Interaktivni vodič kroz Nacionalni park Brijuni“ (2013.)

Projektom „PARQ – Interaktivni vodič kroz Nacionalni park Brijuni“, službeno otvorenim za javnost 01. lipnja 2013., izrađeno je i postavljeno 100 QR kodova na nove i postojeće informativne stupiće na području JU „Nacionalni park Brijuni“. QR kodovi služe za prezentaciju i mobilno učitavanje niza tekstualnih i multimedijalnih sadržaja iz područja prirodne i kulturno-povijesne baštine Nacionalnog parka. Partner udruge Bioteka na projektu bila je Javna ustanova „Nacionalni park Brijuni“. Zajedničko djelovanje projektnih partnera doprinijelo je povećanju kvalitete usluge Parka, osiguralo bolju osviještenost i educiranost stanovništva i turista te dobru medijsku popraćenost i vizibilitet projekta. Uz ovu inovativnu informacijsko-edukativnu ponudu na Brijunima očekujemo da će nova usluga doprinijeti i razvoju inovativnog turizma na razini cijele države. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma. 

5. ”Ključ za život” (2013.)

– radionice za osnovnoškolsku djecu grada Dubrovnika

Bioraznolikost je temelj života na planetu Zemlji i važna je za svakog od nas. Cilj projekta “Ključ za život” bio je educirati djecu (dobna skupina 8-12 godina) o važnosti bioraznolikosti i očuvanja prirode kroz niz zabavnih ”uradi sam” aktivnosti na otvorenom. Tijekom jednodnevne radionice sudionici su se, radeći u malim timovima, upoznali s identifikacijom biljaka, životinja i gljiva uz ključeve prilagođene njihovom uzrastu, promatranjem ptica, tehnikama hvatanja životinja i praćenja njihovih tragova, skupljanjem biljaka, a kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse upoznali su i termine kao što su bioraznolikost, stanište, hranidbena mreža, invazivne vrste, ekološki otisak, itd. U stvarnom kontaktu s prirodom i uz vodstvo stručnih edukatora projekt im je približio zadivljujuću raznolikost lokalnog 4 područja i probudio entuzijazam za provođenje ekoloških odluka i izbora u svakodnevnom životu. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Dubrovnika. 

6. Sustainable development – Razmjena mladih (2013.)

Članovi udruge Bioteka krajem 2012. godine započeli su suradnju na još jednom projektu iz programa Mladi na djelu (Youth in Action) koji financira Europska unija. Ovaj projekt održao se u Poljskoj (Krakow) u travnju 2013. godine (09. – 15. travnja), a voditelj projekta je poljska udruga Cognosko Fundation. Radi se o trilateralnom projektu koji se bavi problematikom održivog razvoja, a tim iz Hrvatske sačinjavalo je 7 osoba mlađih od 26 godina. 

7. Eco-Lifestyle in Practice – Razmjena mladih (2012.)

Udruga Bioteka 2011. godine započela je provedbu projekta „Eco-Lifestyle in Practice“ koji je sufinanciran u sklopu EU programa Mladi na djelu. Voditelj projekta je udruga NO BORDERS iz Estonije, a projekt uključuje razmjenu mladih iz šest zemalja (Estonija, Rumunjska, Litva, Italija, Latvija i Hrvatska).
Tema projekta je primjena osnovnih ekoloških principa u svakodnevnom životu koje je tijekom 12 dana u svibnju 2012. 30 mladih Europljana usvajalo u Estoniji kroz diskusije, radionice i terenski rad na teme poput štednje vode i struje, očuvanja i zaštite šuma, principa obnovljivih izvora energije i ekološkog otiska ljudi na Zemlji. Projekt je za cilj imao podizanje svijesti o ekološkom načinu života i njegovoj primjeni, popularizaciju ideje ovog načina života te poticanje mladih ljudi da primjene naučena znanja u svojim lokalnim sredinama. 

8. Ciklus radionica „Žedan i gladan laboratorij“ (2011.)

Radionice za učenike osnovne škole za cilj imaju educirati djecu o zaštićenim vodama Republike Hrvatske, o njihovoj kvaliteti i kvantiteti, upoznati učenike s prirodnim bogatstvima vodenih staništa u Hrvatskoj te s velikom bioraznolikošću tih područja.
Drugi dio radionica bavi se praktičnim istraživačkim laboratorijskim radom na temu svakodnevne prehrane djece (primjerice, kako izolirati DNK iz osnovnih namirnica koje imamo u hladnjaku, kakve veze ima magnetizam sa žitnim pahuljicama te u kojim se sve namirnicama kriju šećeri za koje i ne znamo, a svakodnevno ih konzumiramo). Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatskih voda d.d.